Co oznacza skrót FAO w kukurydzy? Te 3 litery wraz z towarzyszącymi im cyframi przekazują dużo ważnych informacji o konkretnej odmianie kukurydzy. Jeśli więc planujesz ją uprawiać, musisz koniecznie zwracać uwagę nie tylko na jakość i wydajność materiału siewnego, ale też na liczbę FAO w kukurydzy. Czytaj dalej, by dowiedzieć się, co oznacza FAO w kukurydzy i dlaczego jest to tak ważny parametr pod kątem udanych plonów.
Czym jest oznaczenie FAO w kukurydzy?
Po zakończeniu działań wojennych w ramach II wojny światowej gospodarka i rolnictwo poszczególnych krajów powoli wracały do normalności. Uprawy roślin, w tym kukurydzy, zaczęły nabierać rozpędu. Okazało się jednak, że w przypadku tego konkretnego gatunku olbrzymie znaczenie pod kątem parametrów i wielkości plonu ma długość i wczesność okresu wegetacji. Określenia typu "odmiana późna" czy "odmiana wczesna" uważane były za zbyt ogólne i przestały się sprawdzać.
W odpowiedzi na zaistniałą sytuację ustalono jednolitą, obiektywną klasyfikację wczesności odmian kukurydzy. Zmiany te zostały zaproponowane w latach 50. ubiegłego wieku na konferencji Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (z ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations – w skrócie FAO).
Co to jest FAO w kukurydzy – definicja
Liczba FAO w kukurydzy to nic innego, jak międzynarodowy system cyfrowych oznaczeń określających wczesność dojrzewania poszczególnych odmian kukurydzy. Dzięki niemu można uzyskać informacje o długości okresu wegetacyjnego, wymaganego do zakumulowania suchej masy w ziarnie przy zbiorze (po osiągnięciu fizjologicznej dojrzałości). Mieszańce o mniejszej zawartości H2O w chwili zbioru, czyli gromadzące więcej suchej masy w ziarnie, są wcześniejsze.
Zgodnie z oznaczeniem FAO w kukurydzy odmiany rozróżniane są pod kątem długości okresu wegetacji (od siewu do pełnej dojrzałości) na kilka grup, które określane są trzema cyframi – od 100 do 900. Realnie jednak najpóźniejsze odmiany zaliczane są do grupy FAO 700, co potwierdza Wspólnotowy Katalog Odmian Roślin Rolniczych (CCA). Odmiany o liczbie FAO w kukurydzy dochodzącej do poziomu 800-900 nie znalazły zastosowania nawet w krajach o warunkach sprzyjających uprawie ciepłolubnej kukurydzy.
Co to jest liczba FAO w kukurydzy – jak ją odczytać?
Skoro wiadomo już, co to FAO w kukurydzy. warto skupić się na sposobie odczytu tego oznaczenia. Jako przykład niech posłuży odmiana FAO 230:
- Pierwsza cyfra, czyli w tym przypadku 2 – informuje o podstawowej klasie wczesności.
- Druga cyfra, czyli w tym przypadku 3 – informuje o grupie wczesności w ramach podstawowej klasy.
- Trzecia cyfra, czyli w tym przypadku 0 – informuje o barwie ziarniaka (tutaj zabarwienie żółte).
W przypadku ostatniej cyfry należy doprecyzować, że cyfry 0 i parzyste oznaczają ziarniaka o barwie żółtej, natomiast cyfry nieparzyste – ziarniaka o zabarwieniu białym.
Co oznacza liczba FAO w kukurydzy? Im jest ona wyższa, tym późniejsza jest odmiana, co przekłada się na jej dłuższy okres wegetacji. Analogicznie – mniejsza liczba FAO oznacza odmianę wcześniejszą i krótszy okres wegetacyjny.
Co oznacza FAO w kukurydzy – klasyfikacja odmian
Powszechnie stosowana klasyfikacja odmian według FAO prezentuje się następująco:
- FAO do 230 – odmiany wczesne,
- FAO 240-250 – odmiany średnio wczesne,
- FAO 260-290 – odmiany średnio późne.
W Polsce stosowany jest bardziej szczegółowy podział, określony przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU). Opiera się on na poniższych przedziałach wczesności FAO w kukurydzy:
- FAO do 190 – odmiany bardzo wczesne,
- FAO 200-230 – odmiany wczesne,
- FAO 240-250 – odmiany średnio wczesne,
- FAO 260-290 – odmiany średnio późne,
- FAO od 300 – odmiany późne.
Wczesne odmiany mają niższy potencjał plonowania, choć jednocześnie charakteryzują się najwyższym udziałem masy ziarna w kolbie, a także oferują możliwość wcześniejszego zbioru (przy wilgotności ziarna dochodzącej do 25-30%). Wyższe FAO w kukurydzy oznacza z kolei odmiany, od których można spodziewać się większych plonów – mają jednak najmniejszą zawartość suchej masy w kolbie. Uprawa późnych odmian kukurydzy w Polsce wiąże się z ryzykiem opóźnionego terminu zbioru i koniecznością suszenia nasion.
Liczba FAO w kukurydzy – wybór odmiany a rejon uprawy
Wybór konkretnej odmiany kukurydzy, uwzględniającej grupę wczesności, powinien opierać się na rejonizacji. W Polsce wyróżnia się 3 główne rejony upraw kukurydzy – podział ten bazuje na zróżnicowaniu warunków klimatycznych (temperatury powietrza oraz ilości i rozkładu opadów). Prezentuje się on następująco:
- Polska południowo-wschodnia i południowo-zachodnia – obszar o najkorzystniejszych warunkach do uprawy kukurydzy. Zaleca się wybór odmian FAO<280 na ziarno i CCM, a na kiszonkę do FAO 300.
- Polska centralna – zaleca się wybór odmian do FAO 240 na ziarno i CCM, zaś na kiszonkę do FAO 280.
- Polska północna i rejon podgórski – na tych obszarach pojawia się ryzyko związane z nieuzyskaniem dojrzałości przed zakończeniem sezonu wegetacyjnego. Zaleca się wybierać odmiany do FAO 200 z przeznaczeniem na ziarno i CCM. Bardziej pewna jest uprawa kukurydzy na kiszonkę. Polecane są odmiany do FAO 240.
Podsumowanie
FAO w kontekście kukurydzy oznacza "Food and Agriculture Organization" (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa). FAO jest agendą Organizacji Narodów Zjednoczonych, której celem jest rozwijanie zrównoważonego rolnictwa, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego i poprawa warunków życia ludzi na całym świecie.
FAO odgrywa istotną rolę w sektorze kukurydzy poprzez zbieranie danych, prowadzenie badań, dostarczanie informacji i opracowywanie strategii mających na celu zwiększenie produkcji kukurydzy, poprawę jej jakości, zrównoważony rozwój sektora kukurydzy oraz promowanie handlu i współpracy międzynarodowej w zakresie tej rośliny.
Czytaj dalej:
Czy kukurydza jest zdrowa dla kur?