Korekcja racic u bydła – jak zrobić to prawidłowo?
Korekcja racic u bydła – jak zrobić to prawidłowo?

Doświadczenie hodowcy doskonale wiedzą, jak ważna dla zdrowia bydła jest korekcja racic. Zabieg ten najczęściej powierzany jest wyspecjalizowanym firmom zewnętrznym, choć w przypadku mniejszych stad można pokusić się o jego samodzielne wykonanie. Na czym dokładnie polega czyszczenie i korekcja racic? Dlaczego warto o niej pamiętać i kiedy należy ją wykonywać? W poniższym tekście znajdziesz odpowiedzi na te popularne pytania.

czytaj całość »
Rodzaje pasz dla kur niosek
Rodzaje pasz dla kur niosek

Hodowcy drobiu mają szeroki wybór, jeśli chodzi o pasze dla kur niosek. Podstawą ich żywienia są pasze sypkie – zbożowe, granulaty, a także produkty uboczne pochodzące z przemysłu rolnospożywczego. Podobnie jak w przypadku innych zwierząt, dostarczanie odpowiednich składników odżywczych w optymalnych proporcjach gwarantuje utrzymanie zdrowej, wydajnej hodowli oraz wysokiej nieśności. Warto więc poznać oficjalne zalecenie i dowiedzieć się, jakie są najlepsze pasze dla kur niosek. Czytaj dalej!

czytaj całość »
Hodowla gołębi - od czego zacząć?
Hodowla gołębi - od czego zacząć?

Hodowla gołębi może być traktowana jak swego rodzaju hobby. Jeszcze w czasach I i II wojny światowej ptaki te były wykorzystywane w charakterze posłańców, niosących informacje istotne dla przebiegu działań zbrojnych. Dziś dominują w miejskim krajobrazie, stanowiąc jeden z najczęściej spotykanych rodzajów dzikiego ptactwa. Czy warto je hodować?

czytaj całość »
Dekornizacja – jak to robić i kiedy należy ją przeprowadzać?
Dekornizacja – jak to robić i kiedy należy ją przeprowadzać?

Dekornizacja bydła to zabieg polegający na usuwaniu zalążków rogów u cieląt. Wykonywany z myślą o zapewnieniu bezpieczeństwa ich właścicielom, a także w celu zapobiegania wzajemnemu bodzeniu się zwierząt. Dekornizacja jest działaniem typowo profilaktycznym, który ułatwia hodowlę, szczególnie w przypadku chowu w systemie wolnostanowiskowym i w okólnikach. Czy dekornizacja to zabieg humanitarny i bezpieczny dla bydła? Czy na pewno jest potrzebny, a jeśli tak – to kiedy należy go wykonywać? Zapraszamy do lektury poniższego tekstu, w którym analizujemy najważniejsze aspekty dekornizacji bydła domowego.

czytaj całość »
Hodowla gęsi - jak rozpocząć?
Hodowla gęsi - jak rozpocząć?

Hodowla gęsi w Polsce ma bardzo bogate tradycje, choć pod kątem produkcji drobiarskiej gęsina ustępuje popularności mięsu kurcząt czy indyków. Większość wyprodukowanego towaru (wg niektórych źródeł nawet powyżej 90-95%) trafia na eksport.

czytaj całość »
Kokcydioza drobiu - jak rozpoznać i zwalczać?
Kokcydioza drobiu - jak rozpoznać i zwalczać?

Co to jest kokcydioza u kur i gęsi? To groźna choroba pasożytnicza, którą wywołują pierwotniaki. Dotyka ona najczęściej kur utrzymywanych w chowie ściółkowym, choć nie ma tutaj reguły – zarazić może się niemal każdy gatunek drobiu domowego. Kokcydioza przyczynia się w dużym stopniu do pogorszenia produkcyjności hodowli, powodując znaczne straty finansowe.

czytaj całość »
Woda w żywieniu kur - jak poić kury?
Woda w żywieniu kur - jak poić kury?

Pojenie kur to nieodzowny proces w hodowli i produkcji drobiarskiej – jakość wody dostarczanej ptakom jest równie ważna, jak rodzaj konsumowanej przez nie paszy. Niestety wielu hodowców o tym zapomina, spychając kwestię pojenia kur niejako na drugi plan.

czytaj całość »
Woda w żywieniu świń - jak poić trzodę?
Woda w żywieniu świń - jak poić trzodę?

Świnie są szczególnym gatunkiem pod kątem zapotrzebowania na wodę – w porównaniu z innymi zwierzętami gospodarskimi spożywają jej najwięcej. To niezwykle istotny składnik ich żywienia, uczestniczący we wszystkich procesach metabolicznych. Trzoda musi mieć zapewniony stały dostęp do źródła czystej, świeżej wody, w przeciwnym razie grozi to zachwianiem dziennych przyrostów i pogorszeniem produkcyjności zwierząt.

czytaj całość »
Hodowla kur niosek - co musisz wiedzieć?
Hodowla kur niosek - co musisz wiedzieć?

Zastanawiasz się, jak rozpocząć hodowlę kur? Nie wiesz, jak hodować kury nioski i jakie rasy wykorzystywane są przy produkcji jaj? W dzisiejszym artykule zajmiemy się najważniejszymi zagadnieniami, o których trzeba wiedzieć. Zapraszamy do lektury!

czytaj całość »
Jak zrobić grzędę dla kur?
Jak zrobić grzędę dla kur?

Produkcyjność zwierząt hodowlanych utrzymana na odpowiednio wysokim poziomie uzależniona jest m.in. od ich dobrostanu i warunków utrzymania. Dotyczy to oczywiście także drobiu. Każdy kurnik powinien więc być wyposażony w niezbędne elementy, regulowane przepisami prawa.

czytaj całość »
Jak walczyć z muchami w oborze?
Jak walczyć z muchami w oborze?

Okres wiosenno-letni dla większości hodowców oznacza ten sam problem i nawracające pytanie: jak zwalczyć muchy w oborze? Obora to niestety wymarzone środowisko dla tych uciążliwych owadów. Panuje w niej duża wilgotność i optymalna temperatura, które sprzyjają ich rozmnażaniu. Czy można skutecznie z nimi walczyć? Jak zlikwidować muchy w oborze i dlaczego warto to zrobić? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w poniższym tekście. Zapraszamy do lektury!

czytaj całość »
Dezynfekcja kurnika - jak to zrobić?
Dezynfekcja kurnika - jak to zrobić?

Drób żyjący w kurnikach narażony jest na regularny kontakt z bakteriami, wirusami i pasożytami. Aby skutecznie wyeliminować te i inne szkodliwe dla zwierząt mikroorganizmy, należy przeprowadzić proces dezynfekcji kurnika. Niestety wiele osób zapomina, jak ważne jest to działanie z perspektywy bezpiecznej hodowli i zdrowia kur. Czym odkazić kurnik i dlaczego warto to robić? Czytaj dalej!

czytaj całość »
Krowy miniaturki - skąd wzięła się mini krowa?
Krowy miniaturki - skąd wzięła się mini krowa?

Wygląd i rozmiar przeciętnej krowy w Polsce nie jest dla nikogo zaskakujący. To sporej wielkości zwierzę o wadze dochodzącej do kilkuset kilogramów. W innych rejonach świata można jednak spotkać specjalne rasy tych zwierząt, znacznie mniejsze od swoich europejskich kuzynów. Są to tzw. krowy miniaturki. Co warto o nich wiedzieć? Skąd pochodzi krowa miniaturka? Zapraszamy do lektury!

czytaj całość »
Co to jest FAO w kukurydzy?
Co to jest FAO w kukurydzy?

Co oznacza skrót FAO w kukurydzy? Te 3 litery wraz z towarzyszącymi im cyframi przekazują dużo ważnych informacji o konkretnej odmianie kukurydzy. Jeśli więc planujesz ją uprawiać, musisz koniecznie zwracać uwagę nie tylko na jakość i wydajność materiału siewnego, ale też na liczbę FAO w kukurydzy. Czytaj dalej, by dowiedzieć się, co oznacza FAO w kukurydzy i dlaczego jest to tak ważny parametr pod kątem udanych plonów.

czytaj całość »
Rozmiary jaj - klasyfikacja
Rozmiary jaj - klasyfikacja

Podczas kupowania produktów spożywczych konsumenci najczęściej zwracają uwagę na cenę oraz datę przydatności do spożycia. Jednak w przypadku jaj nie tylko te informacje są przydatne – na każdym z nich widnieje ciąg cyfr i liter, który informuje o przynależności do konkretnej kategorii wagowej czy o rodzaju chowu. Klasyfikacja jaj według wagi to zagadnienie, które wymaga bardziej szczegółowego omówienia i to właśnie na tym skupimy się w dzisiejszym artykule.

czytaj całość »
Wzdęcia u bydła – najczęstsze przyczyny
Wzdęcia u bydła – najczęstsze przyczyny

Krowy należą do jednych z najczęściej hodowanych zwierząt w Polsce. Jak każde zwierzęta gospodarskie, są narażone na choroby. Niektóre z nich powodowane są przez zła dietę, a jedną z nich są wzdęcia u bydła. Jakie są najczęstsze błędy w żywieniu krów, które powodują u nich wzdęcia?

czytaj całość »
Pasze mlekopędne - co warto wiedzieć
Pasze mlekopędne - co warto wiedzieć

Szacuje się, że krowa jest rentowna, gdy uzyska życiową wydajności na poziomie minimum 30 tysięcy litrów mleka. Coraz częściej celem hodowców jest uzyskanie od niej 40 tysięcy litrów mleka w trzech, czterech bądź pięciu laktacjach. Unikając nadmiernego windowania wydajności mlecznej krów, należy wskazać na czynniki w 90% na tę wydajność wpływające.

czytaj całość »
Kukurydza w żywieniu kur - czy można podawać kurom kukurydzę?
Kukurydza w żywieniu kur - czy warto?

Kukurydza jest drugim najważniejszym komponentem paszowym, tuż po pszenicy, w żywieniu drobiu. Zboża mogą stanowić w dawce od 40 do 80% podawanych zwierzętom pasz. Kury (oraz pozostały drób) charakteryzują się bardzo szybką przemianą materii, intensywnym wzrostem oraz szybkim dojrzewaniem płciowym, dlatego pełnoporcjowe mieszanki paszowe powinny być doskonale zbilansowane pod względem energii, białka, włókna, składników mineralnych i witamin.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl