Wzdęcia u bydła – najczęstsze przyczyny
Wzdęcia u bydła – najczęstsze przyczyny

Krowy należą do jednych z najczęściej hodowanych zwierząt w Polsce. Jak każde zwierzęta gospodarskie, są narażone na choroby. Niektóre z nich powodowane są przez zła dietę, a jedną z nich są wzdęcia u bydła. Jakie są najczęstsze błędy w żywieniu krów, które powodują u nich wzdęcia?

czytaj całość »
Pasze mlekopędne - co warto wiedzieć
Pasze mlekopędne - co warto wiedzieć

Szacuje się, że krowa jest rentowna, gdy uzyska życiową wydajności na poziomie minimum 30 tysięcy litrów mleka. Coraz częściej celem hodowców jest uzyskanie od niej 40 tysięcy litrów mleka w trzech, czterech bądź pięciu laktacjach. Unikając nadmiernego windowania wydajności mlecznej krów, należy wskazać na czynniki w 90% na tę wydajność wpływające.

czytaj całość »
Kukurydza w żywieniu kur - czy warto?
Kukurydza w żywieniu kur - czy warto?

Kukurydza jest drugim najważniejszym komponentem paszowym, tuż po pszenicy, w żywieniu drobiu. Zboża mogą stanowić w dawce od 40 do 80% podawanych zwierzętom pasz. Kury (oraz pozostały drób) charakteryzują się bardzo szybką przemianą materii, intensywnym wzrostem oraz szybkim dojrzewaniem płciowym, dlatego pełnoporcjowe mieszanki paszowe powinny być doskonale zbilansowane pod względem energii, białka, włókna, składników mineralnych i witamin.

czytaj całość »
Rodzaje poideł dla zwierząt
Rodzaje poideł dla zwierząt

Wszystkie zwierzęta hodowlane potrzebują stałego dostępu do wody pitnej. Bez niego łatwiej zapadają na choroby, mogą być też mniej wydajne. Dobre poidło dla zwierząt powinno więc przede wszystkim umożliwiać zwierzęciu picie, wtedy gdy tylko tego potrzebuje. Czym jeszcze powinno się ono cechować. Jakie są rodzaje poideł dla zwierząt?

czytaj całość »
Dodatki paszowe - czym są i jaką rolę pełnią w żywieniu zwierząt?
Dodatki paszowe - czym są i jaką rolę pełnią w żywieniu zwierząt?

Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1831/2003 w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt, mianem dodatków paszowych (feed additives) określa się substancje, drobnoustroje lub preparaty, inne niż materiał paszowy i premiksy (mieszanki dodatków paszowych lub mieszanki jednego, lub więcej dodatków paszowych z materiałami paszowymi, lub wodą stosowanymi jako nośniki, nieprzeznaczone do bezpośredniego żywienia zwierząt).

czytaj całość »
Odpajanie cieląt - jak sprawnie to zrobić?
Odpajanie cieląt - jak sprawnie to zrobić?

Okres żywienia pokarmami płynnymi jest jednym z ważniejszych etapów w całym cyklu odchowu cieląt. Cielę od pierwszego do czwartego dnia życia powinno być odpajane siarą, od czwartego dnia życia do zakończenia procesu odsadzenia - mlekiem, a następnie preparatem mlekozastępczym.

czytaj całość »
Rodzaje pasz dla koni — czym karmić konie?
Rodzaje pasz dla koni — czym karmić konie?

Jeżeli chcesz, aby twoje konie były zdrowe oraz silne musisz zapewnić im właściwy rodzaj karmy. Po przeczytaniu tego tekstu będziesz wiedział, jakie są rodzaje pasz dla koni oraz czym się różnią!

Konie to zwierzęta, które wykorzystujemy w wielu różnych celach, tak jak różne są rodzaje pasz dla koni. Pomimo że ich rola w przemyśle z roku na rok maleje, to wciąż są bardzo użyteczne

czytaj całość »
Hodowla kur — czym karmić pisklęta?
Hodowla kur — czym karmić pisklęta?

Czym karmić pisklęta? To pytanie zadają przede wszystkim hodowcy z niewielkim doświadczeniem. Pokarm, który będą dostawały pisklęta kurcząt, musi być właściwie dobrany. Rozwijający się organizm potrzebuje różnych substancji odżywczych. Sprawdź, jaka karma dla piskląt będzie odpowiednia.

czytaj całość »
Najlepsze pasze dla kur i drobiu - rodzaje pasz
Najlepsze pasze dla kur i drobiu - rodzaje pasz

Jako wartościową paszę dla kur używa się przede wszystkim zbóż. Uzupełniają je inne produkty rolne. Jak najlepiej przeprowadzać żywienie drobiu? Trzeba wybrać optymalną karmę, którą będzie miała korzystny stosunek ceny do jakości. Jaki powinien być jej skład?

Wybór paszy dla kur ma istotne znaczenie dla tempa ich wzrostu, jakości ich mięsa, a także dobrostanu zwierząt. Zła pasza może powodować choroby układu pokarmowego oraz kostnego. Warto też przypomnieć, że klienci coraz chętniej wybierają mięso i jaja od kur, które żywiły się wyłącznie naturalnymi produktami.

czytaj całość »
Żywienie bydła mlecznego – wskazówki
Żywienie bydła mlecznego – wskazówki

Żywienie bydła mlecznego jest bardzo ważne, jeśli liczy się na wysoką wydajność krów. Prawidłowo dobrane dawki składników pokarmowych mogą znaczącą na nią wpłynąć. Jakie są najważniejsze zasady przy żywieniu krów mlecznych? Jaki system żywienia najlepiej stosować?

Prawidłowe żywienie bydła mlecznego to temat dość rozbudowany, ale na szczęście jest kilka podstawowych zasad, których warto się trzymać, by uzyskać duże ilości mleka. Zwraca się uwagę nie tylko na ilość składników odżywczych w paszy, ale też jej strukturę. Jest to związane z budową układu pokarmowego krowy, której przedżołądki do prawidłowego funkcjonowania potrzebują bodźców drażniących, Zapewnić je może im np. ostro zakończona, sucha słoma. 

czytaj całość »
Metody żywienia bydła opasowego (mięsnego)
Metody żywienia bydła opasowego (mięsnego)

Mianem bydła opasowego (mięsnego) określa się w Polsce rasy bydła o dwukierunkowym typie użytkowym mięsno-mlecznym lub mleczno-mięsnym, typowe rasy mleczne i rasy mięsne. Cielęta do opasu pozyskuje się głównie z krzyżowań towarowych krów mlecznych (rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej) z buhajami ras mięsnych. W naszym kraju użytkowanych jest aż 15 ras bydła, jednak tylko kilka z nich zyskało większą popularność. Są to: Limousine, Simental i Hereford. Chów bydła mięsnego jest gałęzią rolnictwa, w której można pogodzić zachowanie ekologicznej funkcji użytków zielonych z  przestrzeganiem zasad ochrony środowiska, przy równoczesnej wysokiej produkcji.

czytaj całość »
Kurczak brojler - co to jest?
Kurczak brojler - co to jest?

Brojler to nie jest rasa kur, która pojawiła się w toku ewolucji tych zwierząt. To specjalnie stworzone przez człowieka linie kur wyhodowane w oparciu o rasę White Rock. Stworzone, czyli wyprodukowane metodą krzyżowania ze sobą osobników o wybranych, pożądanych cechach, tak by zostały one odziedziczone przez ich potomstwo. Powstanie brojlerów wiąże się bezpośrednio z powstaniem chowu przemysłowego, zapoczątkowanego w USA na przełomie XIX i XX wieku i szybko rozwijającego się w latach dwudziestych i trzydziestych. Właśnie wtedy podjęto profesjonalne próby chowu kurcząt rzeźnych, które - zgodnie z amerykańskimi upodobaniami kulinarnymi - najczęściej trafiały na ruszt. Opiekanie kurczaków - ang. broil (przypiekać, opiekać, smażyć) - dało asumpt do powstania nazwy broiler (kurczak hodowany na mięso). 

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl